Kā pasargāt sevi no iespējamās saskares ar koronavīrusu automašīnā?
21.12.2020

Viens no mūsu šābrīža būtiskākajiem uzdevumiem ir katram personīgi samazināt iespējas saslimt ar koronavīrusa izraisīto Covid-19, lai, pasargājot sevi, mēs pasargātu arī apkārtējos.

Lai arī esošajos epidemeoloģiskajos apstākļos personīgā vai darba automašīna, iespējams, ir visdrošākais mobilitātes līdzeklis, tā tomēr arī var kļūt par infekcijas pārneses starpnieku. Tādēļ ļoti svarīgi ievērot zināmus higiēnas nosacījumus un regulāri rūpēties par lietojamās automašīnas drošību attiecībā pret iespējamo vīrusu un baktēriju klātbūtni tajā.. Starptautiskais autoziņu portāls “Motor 1”, piemēram, atsaucoties uz ASV Nacionālā Biotehnoloģiju informācijas centra veiktajiem pētījumiem, brīdina, ka uz automašīnas stūres rata virsmas ir līdz pat četrām reizēm vairāk kaitīgu mikroorganismu nekā uz publiskās(!) tualetes poda virsmas un nedaudz vairāk par sešām reizēm kā vidēji uz viedtālruņa skārienvirsmas. Ar apjomīgāku pētījumu angļu valodā interesenti var iepazīties šeit: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962071/

Tomēr mūsu uzdevums ir vienlaikus vērst uzmanību uz apstākli, ka, mēģinot patstāvīgi dezinficēt dažādas auto virsbūves un salona daļas, pastāv risks tās neatgriezeniski sabojāt. Ņemot vērā ļoti atšķirīgo tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļu ķīmisko sastāvu un lielo materiālu dažādību, kādi varētu būt izmantoti automašīnas konstrukcijā un interjera elementos, ir gandrīz neiespējami norādīt kādu vienu drošu līdzekli, kas ātri iznīcinātu koronavīrusa un citu bīstamo mikroorganismu, piemēram, stafilokoku klātbūtni automašīnā, vienlaikus nebojājot tās virsmas. Šobrīd galvenais ir veselība, bet pēc ārkārtas stāvokļa beigām bojāts automašīnas salons noteikti nevienu neiepriecēs.

Apkopojot dažādu publiski pieejamo informāciju vēlamies dot dažus padomus, kuru ievērošana varētu palīdzēt veiksmīgi tikt galā ar abiem uzdevumiem:

1. Pirms jebkāda tīrīšanas vai dezifekcijas līdzekļa lietošanas izlasiet izvēlētā līdzekļa instrukciju un brīdinājuma tekstus. Lielākoties tur būs uzskaitījums virsmām, materiāliem un/vai priekšmetiem, kurus nevajadzētu ar šo līdzekli apstrādāt, kā arī personīgās drošības ievērošanas noteikumi un paša ķīmiskā līdzekļa aktīvo vielu uzskaitījums.

2. Noteikti izmantojiet vienreizlietojamos cimdus un, vēlams, arī aizsargbrilles (sliktākajā gadījumā vecākas saulesbrilles, kuru iespējams bojājums neraisītu žēlumu), lai ķīmiska līdzekļa pilieniņi vai netīrā ūdens emulsija nenokļūtu acīs!

3. Laikus nodrošinieties ar risinājumu, kur droši utilizēt izlietotos tīrīšanas rīkus, jo tie var saturēt gan vīrusa, gan nevēlamu mikroorganismu daļiņas. Atvēliet auto apstrādei vismaz 45 minūtes laika, jo steiga var nākt par ļaunu automašīnai un Jums, bet par labu – vīrusiem un baktērijām;

4. Pirms jebkuras virsmas apstrādes izmēģiniet līdzekli uz pavisam maza tīrāmā laukuma un pārliecinieties, vai apstrādātā virsma nav bojāta vai plankumaina. Nekad neļaujiet līdzeklim pašam nožūt uz virsmām, bet uzreiz notīriet to ar izvēlēto tīrīšanas materiālu – mikrošķiedras lupatiņu, salveti vai speciālu sūkli.

5. Virsmas un detaļas, kas būtu regulāri jāapstrādā automašīnas ārpusē:

  • ārējie durvju rokturi
  • ārējie durvju rāmji
  • bagāžas nodalījuma rokturis vai spiedpoga
  • degvielas tvertnes vāciņš

6. Virsmas un detaļas, kas būtu regulāri jāapstrādā automašīnas salonā:

  • stūres rats
  • visi pārslēgi, kas izvietoti pie stūres rata
  • pārnesumu pārslēgšanas svira un elementi tās tiešā tuvumā
  • rokas bremzes svira
  •  iekšējie durvju rokturi
  • spoguļu regulēšanas un logu pacēlāju bloka pogas
  • elkoņu balsti
  • gaismu regulēšanas pārslēgi
  • logu tīrītāju pārslēgs
  • pagrieziena rādītāju sviras
  • radio, informācijas un izklaides vadības ierīce
  • sēdekļu augstuma un attāluma regulācijas sviras
  • klimata iekārtas vadības panelis
  • visi skārienekrāni

7. Ko izmantot kā tīrīšanas rīku? Universālākais risinājums – mikrošķiedras lupatiņas, kas iegādājamas gan sadzīves preču veikalos, gan degvielas uzpildes stacijās. Neekonomējiet un katrai virsmai vai to grupai centieties izmantot jaunu. Pielietojams praktiski visām tīrīšanas un dezinfekcijas metodēm.

8. Kādu ķīmisko līdzekli lietot? Koronavīruss nav noturīgs pret 70% spirta šķīdumu un pret parastajām ziepēm, kas šķīdina tā apvalku. Ērtākais risinājums – izmantot atbilstošās koncentrācijas spirta (izopropilspirta vai etilspirta) šķīdumu.

9. Kādu ķīmisko līdzekli nedrīkst lietot? Nedrīkst lietot metanolu (metilspirtu) saturošus līdzekļus, jo tie tiešā veidā apdraud Jūsu un līdzcilvēku veselību un dzīvību! Attiecībā uz automašīnu un tās ierīču drošību – nedrīkst lietot ūdeņraža pārskābi (peroksīdu) un amoniju vai citus šķīdinātājus saturošus tīrīšanas līdzekļus, kā arī jebkādus abrazīvus tīrīšanas materiālus. Nelietojiet nezināmas izcelsmes un satura tīrīšanas vai dezinfekcijas līdzekļus, jo tie var būt bīstami gan Jums, gan automašīnai, nevis koronavīrusam vai nevēlamām baktērijām.

10. Elektronisko displeju un skārienekrānu tīrīšana jāveic uzmanīgāk, šim nolūkam vēlams iegādāties specializētu tīrīšanas/dezinfekcijas līdzekli, kura aprakstā norādīts, ka tas piemērots drošai šādu ierīču ekrānu tīrīšanai un tā saturā ir vismaz 70% spirta.

11. Cita “kaprīza” salona komponente ir dabīgās ādas apdare. Jābūt uzmanīgiem, lai apstrādājamās virsmas materiāls spirtu neuzsūktu. Pārāk intensīva tīrīšana var nokrāsot materiālu, tāpēc ieteikums: neslaucīt sēdekļus un citas ādas virsmas pārāk stipri. Pēc tīrīšanas salona ādas virsmas būtu vēlams apstrādāt ar kādu no ādas aizsardzības līdzekļiem. Noteikti pārbaudiet ar maza fragmenta apstrādi kādā nepamanāmākā vietā pirms lielo virsmu dezinfekcijas!

12. Pēc tīrīšanas darbu veikšanas ieteicams izvēdināt automašīnas salonu un pārliecināties par visu vienreiz lietojamo līdzekļu utilizāciju.

13. Lietojot automašīnas klimata ierīci, laika posmā, kurā ir īpaša vīrusu bīstamība, ieteicams neieslēgt iekšējā gaisa recirkulācijas režīmu!

14. Automašīnas salonā šobrīd obligāti jābūt pieejamam roku dezinfekcijas šķīdumam vai gēlam, kā arī vienreiz lietojamajiem cimdiem, lai tie vienmēr būtu pa rokai gadījumiem, kad jāveic degvielas uzpilde, jālieto taustiņu termināļi, piemēram, bankomātā vai stāvvietas automātā vai jāveic automašīnas virsmu tīrīšana.

15. Starp lielākām tīrīšanas reizēm iesakām profilaktiski dezinficēt visas tās virsmas, kurām pieskaraties ar kailām rokām pirms un pēc katra brauciena. Koronavīrusa viena no lielākajām bīstamībām slēpjas apstāklī, ka tas var saglabāt inficēšanas spēju uz dažādām virsmām pat vairākas diennaktis, kā arī levitēt gaisā vairākas stundas. 

Protams, jāievēro arī pārējie nosacījumi – neaizskart ar rokām seju, nesasveicināties ar rokasspiedienu, mazgāt rokas ar ziepēm pēc iespējas biežāk un rūpīgāk, izvairīties atrasties tuvāk citiem cilvēkiem par šobrīd ieteikto 2 metru robežattālumu un noteikti izvairīties no ikviena, kas izrāda saaukstēšanas sindromiem līdzīgas pazīmes.

Lai mums kopīgi izdodās droši pārdzīvot šo sarežģīto laiku!

P.S. Ar profesionāli veidotu materiālu angļu valodā par šo tematu var iepazīties ASV organizācijas Consumer Reports vietnē https://www.consumerreports.org/tires-car-care/how-to-kill-coronavirus-in-your-car-without-damaging-interior-surfaces/ un auto entuziastiem pazīstamajā vietnē edmunds.comhttps://www.edmunds.com/car-safety/how-to-reduce-the-risk-of-the-coronavirus-in-your-vehicle.html