OPEL EXPERIMENTAL RĀDA KĀDA BŪS ZĪMOLA NĀKOTNES SEJA
10.08.2023

Opel zīmols ir radījis konceptauto Opel Experimental, lai ar tā palīdzību vienlaikus gan atklātu plašākai sabiedrībai zīmola tuvākās un tālākās nākotnes vīziju, gan izvērtētu potenciālo klientu attieksmi pret jauno vizuālo valodu.

OPEL EXPERIMENTAL 2023 Concept

Zīmola jaunāko esošo modeļu un nākotnē plānoto un pārsvarā uz elektrisko piedziņu balstīto modeļu dizaina pamatā ir trīs pamatvērtību sinerģija – Detox, Modern German un Greenovation, kas apvienojumā starptautiskajā angļu valodā tiek sauktas arī par Bold and Pure konceptu. Latviski tas būtu līdzvērtīgi apgalvojumam, ka nākotnes Opel automašīnu vizuālā valoda būs drosmīga un lakoniska. Detox nozīmē vienlaikus gan atteikšanos no lielākajā daļā jaunāko laiku automašīnu  augstāko aprīkojuma līmeņu pārbagātības ar visdažādākajiem slēdžiem, displejiem un sarežģītām aprīkojuma pārvaldīšanas funkcijām, gan arī digitālās saskarsmes iekārtu vienkāršošanas. Tas lieliski saskan ar Opel teju gadsimta garumā realizēto politiku – piedāvāt klientiem praktisku, vienkārši lietojamu automašīnu, kas ietver gan jaunākās tehnoloģijas un zināmu devu pirmatklājēja emociju, bet par kuru nav jāpārmaksā dēļ aprīkojuma, kas nav būtisks pašas pārvietošanās nodrošināšanai. Modern German nozīmē atgriešanos pie veselīgas lokalizācijas kā globalizācijas idejas detoksa un sarunvalodā ir ļoti labi saprotams latviski – īsta vācu automašīna. Protams, ka šis punkts varētu tikt skatīts arī mazliet plašāk, jo Modern German nozīmē it īpaši jau pašai Vāczemes auditorijai ideju, ka jāveido atjaunināta identitāte, kas balstās gan uz jaunākajiem sociālpolitiskajiem naratīviem, gan Vecās Eiropas valstu nacionālo identitāti vienlaikus un spēj nodrošināt patīkamu svaigumu produktu dizainā. Greenovation ir zināma vārdu “Zaļš” un “Inovācijas” saspēle, kas norāda gan par elektrifikāciju, gan virzību uz lielāku atjaunojamo materiālu izmantošanu auto konstrukcijā, gan ražošanas procesu pārskatīšanu, lai tie būtu kopumā draudzīgāki videi un patērētu mazāk izejmateriālu un enerģijas.

Konstruktīvi funkcionālajā ziņā ar Opel Experimental tiek definēts uzsvars uz aerodinamiku, lai samazinātu gan gaisa pretestību, kas ir īpaši būtiski elektromobiļiem pie lielākiem ātrumiem un palielinātu akustisko komfortu. Otrais uzdevums arī ir īpaši aktuāls elektriskajām automašīnām, jo dzinēja radītās skaņas un vibrācijas vairs neeksistē un klientu uzmanību piesaista tieši pašas kustības radītais fons un iespējamie trokšņi. 

Gaisma salonā – gaišs un maksimāli ar dabīgo gaismu izgaismots interjers ir jauno Opel vizītkarte. Protams, ka Opel Experimental prezentē plašu elektrohromo audumu izmantošanu salona un sēdekļu apdarē, kā arī telpā levitējošu hologrāfisku displeju, kas pilda gan instrumentu paneļa, gan centrālās konsoles klasiskā displeja funkcijas. Dažādu jaunāko tehnoloģiju un rītdienas materiālu pieteikšana ir ikviena koncepta pamatā, bet reālajā dzīvē parasti tas nozīmē kādas idejas vai kvalitātes izvirzīšanu priekšplānā un šajā gadījumā tā ir spēle ar gaismu un tās radītajām sajūtām.

Zīmola grafiskajā valodā un dizaina elementos koncepts Opel Experimental rāda lietas, kas visdrīzāk tiks iemiesotas materiālā jau pavisam tuvā nākotnē. Atteikšanās no Opel zīmes automašīnas aizmugurē un tās aizstāšana ar īpaši centrētu vārdzīmi OPEL. Tā kā šāda tendence jau iezīmējusies praktiski visu jaunāko desmitgadi – Opel nav sekojis tai tieši un nepiedāvās milzīgus burtus pa visu virsbūves aizmugures paneli vai bagāžas durvīm, bet realizēs tos kā diskrēti samazinātus un ievietotus ovālā rakstlaukumā uz kuru norāda 4D grafiska forma – identiska kā automašīnas priekšpusē, tikai izgaismota ar sarkanu, nevis baltu LED gaismu. Iespējams, ka arī reālajās automašīnās mēs ieraudzīsim šos burtus ar LED izgaismojumu nevis hromu. Hromam nē – tā ir vēl viena inovācija, jeb jauninājums Opel Experimental tēlā. Tieši tāpat ar LED gaismu tiek izgaismota pati Opel zīme priekšējās radiatora restes centrā, kur uz to norāda vēl intensīvākas 4D izgaismotas joslas pilnībā revolucionizējot priekšstatus kā būtu jāiazskatās automašīnas “sejas” daļai un aizmugurei. Agresīvā un diskrētā saspēle šajā gadījumā rada patiesi svaigu un dinamisku dizaina valodu un stilu, kas vienlīdz ir gan sportisks, gan elitāri atturīgs. Kā ar jabkuru konceptu – būtiski ir cik lielā apmērā Opel Experimental iekļautie elementi pārceļos uz sērijveida Opel automašīnām tuvākā un tālākā nākotnē. Kā mēs to redzam no jaunākajiem Opel modeļiem, kas jau ripo pa ielām – Opel veido savu pilnībā patstāvīgu stilu un automašīnu dizains kļūst jauneklīgāks un kompozicionāli lakoniskāks kā to definē Bold and Pure uzstādījums.

Neliela atkāpe vēsturē – nosaukums Experimental ir mantots no 1965. gada Opel koncepta – Experimental GT un arī jaunās automašīnas formu skulpturālajās masās un proporcijās mēs varam saskatīt gan līniju, gan formu vieglumu no 58 gadus atpakaļ Opel dizaineru realizētā dizaina mākslas darba, kas tolaik sajūsmināja praktiski ikvienu no Frankfurtes IAA autosalona apmeklētājiem un kalpoja kā ideju laboratorija tālāko Opel modeļu izstrādē. Fascinējoši, ka Opel Experimental GT praktiski bez īpaši daudz vizuāli konstruktīvām izmaiņām pārtapa ikoniskajā Opel GT sērijveida modelī, kas ir īpaši reti auto industrijā. Bet pats Opel GT ir viens no Opel modeļiem, kas radījis lielu ietekmi uz zīmola tālāko attīstību.

Atklāj jaunākās Opel automašīnas Rīgā, Krasta ielā 66.
“Amserv Krasta” (ADAM AUTO SIA) Opel autocentrs Rīgā.

Foto no Opel zīmola publicitātes materiāliem.